Santa Maria del Mar pedra a pedra. Materials, sistemes i processos constructius. Anàlisi estructural

Santa Maria del Mar pedra a pedra

2022
206 pàgines
Format: Rustega
ISBN: 9788412171105
Idioma: Català

25€

Avís: Només enviaments nacionals. Per altres destinacions contacteu previament amb nosaltres a info@fempatrimoni.cat

Santa Maria del Mar és una església singular, tant per la seva història com per les seves proporcions, per la relativa rapidesa de la seva construcció (només 54 anys), i com a tal ha concentrat l’atenció de nombrosos estudis històrics i formals sobre el seu recorregut temporal, la seva arquitectura gòtica i la seva decoració artística. Nogensmenys, poc s’havia escrit sobre el procés de construcció i l’estabilitat estructural de tan singular edifici. Aquests són, precisament, els aspectes que els autors han volgut introduir en el llibre que teniu a les mans, tot tractant de donar respostes (o formular hipòtesis) a demandes de com es va edificar?, amb què es va construir?, quins ginys es van emprar per desplaçar els 10.000 m3 de pedra mobilitzats per a la construcció?, com s’aguanta?, que li ha passat al llarg del temps? i com s’ha mantingut dempeus després dels incendis i els terratrèmols que l’han afectat?

Les respostes a aquestes preguntes -i alguna més- es desenvolupen al llarg del text amb nombroses il·lustracions aclaridores, explicades de forma prou didàctica com per què puguin interessar a persones amb formació tècnica o simplement afeccionades al patrimoni, l’art, la construcció medieval o específicament, a aquesta singular església.

Màrius Vendrell, de formació geològica, ha estat professor de Cristal·lografia i Mineralogia a la Universitat de Barcelona, on ha desenvolupat una important tasca de recerca en l’àmbit dels materials del patrimoni històric.

Pere Roca, enginyer de Camins, Canals i Ports, és catedràtic d’Enginyeria de la construcció a la Universitat Politècnica de Catalunya i ha centrat la seva recerca en el comportament estructural dels edificis històrics amb especial atenció a la seva estabilitat sísmica.