Us volem presentar el nou llibre de Joan Menchon, si voleu conèixer realment Tarragona i apreciar-la per tot el que va ser, és i serà, aquest és el vostre llibre.
Tàrakon, Tàrraco, Tarraquna, Tarragona… podrien ser el resum d’aquest llibre, però no serien sinó un enganyatall que tractaria maldestrament de sintetitzar d’una forma excessivament senzilla el seu contingut. L’obra que ha escrit en Joan Menchon va molt més enllà d’una història seqüencial de Tarragona, ens porta la història de Tarragona i el seu territori d’influència explicada d’una forma amena i planera, alhora que és un treball acadèmic perfectament documentat en el que l’autor fa una reflexió crítica d’alguns dels esdeveniments, troballes arqueològiques o interpretacions, que esmenta, esmena i argumenta al llarg del text.
Es tracta d’un text d’una enorme vàlua acadèmica escrit amb un esperit didàctic i divulgatiu però sense perdre ni un gram de rigor, que explica la història de Tarragona defugint els tòpics de la grandiloqüència del seu passat romà, com si només romà fos el seu passat, introduint el lector en la Tàrakon que ja existia abans de Cèsar August, explicant l’antiguitat tardana de quan Tàrraco va deixar de ser la capital important que va ser, el passat islàmic de Tarraquna, que l’enganyatall de la història “oficial” ens ha amagat sistemàticament, la renaixença medieval d’una ciutat que va recuperar una mica del pretèrit orgull imperial i la seva evolució barroca fins esdevenir la Tarragona actual.
Joan Menchon ha estat (i és) el que en podríem anomenar un treballador de la Història, coneix l’arqueologia perquè ha fet d’arqueòleg i només més tard amb responsabilitats administratives, el que dona una òptica diferent. Coneix la història pel que ha llegit, pel que ha escrit i perquè hi ha treballat amb visió crítica i alhora constructiva, i com a tarragoní que és coneix a fons la de la seva ciutat.